Att FNs barnkonvention dikterar att varje barn har rätt till lek, vila och fritid är nog de allra flesta väl medvetna om. Det innebär att det är föräldrarnas ansvar att säkerställa att barnet växer upp i en stimulerande, trygg och lekfull miljö. Med detta ansvar kommer en chans att få skapa denna miljö. Ta chansen att göra detta till en papparättighet – rättigheten att bygga fram en gemensam fritid!

Många har upptäckt glädjen i jobba på ett gemensamt projekt, och det genererar många relationsskapande fördelar. Dels ger det en känsla av samhörighet och ger utrymme för att utforska kommunikationen och samspelet mellan varandra, dels ger det barnet en chans att träna på samarbete vilket är en viktig förmåga genom hela dess liv. Detta är anledningen till att många pedagogiska verksamheter, så som till exempel Järfälla kulturs kojbyggarkollo, satsar på att skapa tillfällen för barn att delta i gemensamma byggprojekt. Dessutom ges chansen att efter ett avslutat projekt dela både stoltheten som kommer av att ha skapat något själv och nöjet av använda den färdiga skapelsen!

Finns kunskapen, och möjligheten, till ett riktigt praktbygge? Då är det läge att satsa på en klätterställning eller koja i trädgården!

Projektet kan vara förknippat mer med nytta, till exempel en ny säng formad som ett hus, där ni kan passa på att mysa och läsa böcker vid nattningen.

Men byggprojektet måste inte vara så stort, det kan lika väl vara litet. En sandlåda av pallkragar kan byggas på en balkong om man inte har en egen trädgård. En hylla blir snabbt och lätt ett dockskåp som kan tapetseras, möbleras och lekas i efteråt.

Oavsett om projektet är litet eller stort, och om det byggs från grunden eller med byggsats, hittar man nästan allt man kan behöva i form av material och verktyg på ett byggvaruhus såsom byggmax.se!

Är snickeri inte på tapeten finns andra sätt att bygga på som kan ha lika stor inverkan på relationen mellan pappa och barn.

  • Bygg en koja av filtar mellan några stolar, kryp in och mys med en bra saga. Då utvecklas dessutom barnets språk och ordförråd samtidigt som det ger en mysig känsla av samhörighet.
  • Lek med byggklossar. Nästan alla små barn älskar att bygga med klossar, även om höjdpunkten brukar vara att riva ned allt på slutet!
  • Hitta en beskrivning och bygg ett legoprojekt. Barnets rumsuppfattning tränas, samtidigt som man tillsammans skapar något som går att spara och titta på med stolthet efteråt.
  • Bygg en teaterscen och gör dockor av glasspinnar. Sätt sedan upp en teaterpjäs för familjemedlemmar, vänner eller barnets alla gosedjur!
  • Är det vinter och snö ute? Bygg en pulkabacke, och när kinderna är röda av pulkaåkning, vila en stund i backen med en varm dryck och njut av varandras sällskap.

Alla dessa förslag på fysiska byggprojekt är egentligen verktyg för att nå det verkliga målet, att bygga en god relation mellan pappa och barn. En relation som grundas på ömsesidig respekt, tillit och kärlek. Detta är den viktigaste papparättigheten av dem alla – rätten till en nära relation med sitt barn.

Published
Categories Uncategorized

Familj Facebook Grupp