För par som är gifta innebär födseln av ett gemensamt barn inga juridiska tveksamheter – maken antas vara pappa till barnet. Samma sak kan dock inte sägas för pappor som inte är gifta med barnets mor. Då krävs det istället att man bekräftar vem som är barnets pappa, en process som kan verka märklig om föräldrarna är sambos eller har varit tillsammans under mycket lång tid. Det är dock nödvändigt för att barnet ska få vissa juridiska rättigheter, som arvsrätt och rätten att bära pappans efternamn. Dessutom vill väl varje nybliven far att det ska vara officiellt att just han är barnets pappa.
För att en ogift man ska räknas som ett barns far måste man bekräfta detta hos familjerätten. Det exakta tillvägagångssättet kan se olika ut i olika kommuner. I vissa kommuner, som Uppsala kommun, går det bra att bekräfta faderskapet innan barnet är fött. I andra måste föräldrarna vänta veckor efter barnets födsel på att faderskapet ska bli officiellt.
Många par väljer att gifta sig när de planerar att skaffa barn eller när ett barn redan är på väg, just för att slippa processen med att bekräfta faderskapet. Om ni är ett av de paren, ska ni gå in på Barnkalaset.se. Där kan ni bland annat hitta en tårtdekoration som passar till både bröllop och baby shower, så att ni kan planera alla kommande fester på ett smidigare sätt. Med bröllop och barn i er närmaste framtid har ni ju sannolikt tillräckligt att tänka på ändå.
Kanske är det dock dags för en förändring av reglerna kring faderskap. Lagen som reglerar detta förfaringssätt är från 1917 – den är med andra ord mer än hundra år gammal, och mycket i samhället har förändrats sedan dess, bland annat genom att det har blivit mycket vanligare att par skaffar barn utan att vara gifta.