Det är inte bara ensamstående pappor som ofta får kämpa för sina rättigheter, utan även två pappor i ett förhållande. För homosexuella män är det på många platser i världen långt ifrån självklart att ens de ens får skaffa barn, vare sig det sker genom adoption eller genom en surrogatmamma. I Sverige är det sistnämnda alternativet till exempel inte möjligt alls – liksom i de flesta europeiska länder är det i Sverige olagligt med så kallade värdmödraskap.
När det gäller adoption blev det i Sverige lagligt för samkönade par att adoptera först år 2003, genom en lagändring som gav adoptionsrätt till samkönade par som ingått partnerskap. Detta gav med andra ord homosexuella män rätten att bli pappor på pappret, men verkligheten såg annorlunda ut, i alla fall när det gäller internationella adoptioner. Det räcker nämligen inte att det är tillåtet i Sverige – det måste också finnas en myndighet eller en organisation i utlandet som är villig att godkänna adoptioner till samkönade par. Detta har medfört att den första internationella adoptionen till ett samkönat par i Sverige skedde först år 2015 – det var Jacob och Saymom Neves som fick bli pappor.
Även efter att dessa rättigheter har blivit vunna kvarstår dock mycket arbete för att två pappor ska ha samma rättigheter som ett heterosexuellt par när det gäller föräldraskapet. Två pappor tillsammans möter fortfarande mycket fler fördomar i samhället, till exempel genom att deras kompetens som föräldrar ifrågasätts – något som ett heterosexuellt par knappast skulle behöva uppleva.
Oavsett om man är två pappor, två mammor eller en pappa och en mamma tillsammans, finns det dock en sak som alla har gemensamt, och det är att det oftast blir lite mer knapert ekonomiskt när den ena av föräldrarna är föräldraledig. Då kan det vara bra att känna till sajter som https://www.kampanjjakt.se/, där man hittar rabattkoder till mängder av e-butiker där man kan handla allt man behöver som förälder.